1 martie 2018

Unt de arahide (varianta raw)

Hai să vorbim puțin despre celebrul ''peanut butter'' cu care ne-au înnebunit americanii. Micul dejun la ei este un nimic dacă nu este și untul de arahide. Cumva, a ajuns și aici frenezia asta. Ceva trebuie să ''tartinăm'' și noi. Eram oricum obișnuiți cu Nutella.
Avantajele consumului de unt de arahide sunt multiple. Este o sursă excelentă de energie cu un echilibru al carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Este bogat în vitamine și minerale, cu un cantitate importantă de acid folic, magneziu, zinc, seleniu și vitamine din grupul B.
Ajută în curele de slăbire chiar dacă au un nivel ridicat de calorii. Fibrele din conținut dau sațietate, senzația de foame revenind mai greu iar pofta de dulce fiind semnificativ redusă.
Important! Este necesar să ne asigurăm că achiziționăm arahide de calitate pentru că există pericolul existenței aflatoxinei, o substanță produsă de mucegai.
Varianta untului de arahide, însă preparat acasă, mi se pare de departe cea mai sănătoasă opțiune. În comerț toate aceste creme cu diferite arome au adaosuri periculoase. Ce să faci, trebuie să poată rezista mult timp pe raft.
Eu am ales să nu rumenesc arahidele dar fiecare face după plac. Sigur sunt bune ambele variante.



INGREDIENTE:
10-15 minute

  • 2 căni pline cu alune crude ( se pot folosi și prăjite)
  • un vârf de sare de mare neiodată
  • o lingură ulei de cocos (este opțional)
  • curmale, smochine sau al îndulcitor natural(sau miere pentru cine vrea), după gust, hidratate în prealabil
  • vanilie bio(baton sau esență) 

Se pun alunele în robot și se procesează, cu mici pauze în care se curăță pereții vasului, până când totul se transformă într-o pastă cremoasă. Trebuie să aveți răbdare și să nu încălziți robotul. Se adaugă la final celelalte ingrediente și se mai mixează pentru omogenizare. Se poate consuma imediat. Se păstrează în frigider timp de câteva săptămâni.



2 comentarii: