23 aprilie 2015

Desert pentru orice moment


Preparatul de mai jos a fost specialitatea dulce aleasă de mine pentru sărbatoarea Paștelui. Inspirația a fost dată de o rețetă a Oliviei Steer. Știu că ar fi fost de ajutor să o postez mai devreme, însă lipsa de timp din perioada respectivă nu mi-a permis. Deși a fost gândită ca pască raw-vegană, asemănându-se foarte bine la gust cu varianta preparată termic, acestei delicatese nu-i trebuie neapărat o sărbătoare pentru  fi preparată. Ea ne poate răsfăța sufletul oricând, însoțind o ceașcă cu ceai sau un pahar cu limonadă. Făcută cu dragoste și savurată cu prietenii sau familia, va fi întotdeauna un aliat perfect de sănătos pentru relaxare. :)

 


Iată rețeta, ușor adaptată de mine(citiți-o până la capăt înainte de a începe lucru)

INGREDIENTE:
  
Blatul:
  • 2 căni pline cu nucă românească
  • o lingură ulei de cocos(topit la bain marie)
  • 2 linguri miere de albine ( sau alt îndulcitor raw după gust și preferințe)
  • semințele unei păstăi de vanilie (puteți folosi esență naturală)
...................................................................................................................................................................
Nuca se macină fin și se amestecă cu celelalte ingrediente până se obține o compoziție fermă care se modelează pentru a obține talpa sau blatul preparatului. Cu această talpă, de grosimea unui deget, se tapetează o formă de tort, rotundă, cu inel detașabil. Este bine să vă hotărâți de la început la platoul de prezentare pe care să puneți preparatul, este extrem de greu sau imposibil de mutat desertul ulterior.



Umplutura sau compoziția de bază:
  • 1 și1/2 căni cu caju crud rehidratat peste noapte
  • 2 căni alune crude rehidratate peste noapte
  • sucul de la o lămâie
  • sucul de la o portocală
  • coaja rasă de la o portocală bio
  • 50 gr merișor/stafide/coacăze/goji
  • miere sau alt îndulcitor raw după gust
...................................................................................................................................................................
     Vărsați apa în care au stat nucile caju și alunele și spălați-le bine. Toate ingredientele cu excepția merișoarelor și cojii de portocală se pun în blender și se amețesc bine-bine până se transformă într-o pastă fină, delicată. Se adaugă acum merișoarele și coja de portocală și se amestecă din scurt cu funcția pulse. Se toarnă pasta peste blat, în inelul de tort.  La final, pe suprafață umpluturii, se toarnă încet, miere de albine, pentru a obține un aspect lucios. Atenție, dacă optați pentru luciu de suprafață, crema de caju trebuie să aibă mai puțin îndulcitor căci mierea de deasupra va îmbrăca suficient și delicios de dulce întreaga compoziție. Se ornează cu fulgi de migdale pe margini și, de asemeni, pentru zi de sărbătoare, crucea din mijloc se face tot din fulgi. Fulgii de cocos sunt o opțiune, pentru prezentare. Se pune la odihnit la rece, în frigider.

     Prezint scuze pentru aspectul ușor neuniform. Lipsa formei de tort duce la invenții care, totuși, nu au același efect ca al acesteia.:)

Se savurează la maxim, așa cum vă place mai mult!










Sărbători cu calm și lumină în suflet!



Sursă inspirație: http://oliviasteer.ro/sarbatori-fericite/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu