26 februarie 2018

De ce eșuează regimurile de slăbire?

Majoritatea celor care se confruntă cu probleme de greutate apelează la diferite soluții pentru a scăpa de kilogramele în plus. Unele dintre acestea sunt medicamentele sau produsele farmaceutice (ceaiuri, pastile, etc),  diversele tipuri de dietă sau activitățile sportive.
De ce folosirea acestora nu duce de multe ori la rezultatul dorit?
Produsele farmaceutice sau formulele minune sunt bazate pe rețete standard, sunt superficiale și au componente artificiale. Din această cauză sunt și percepute de organism ca atare. Nu le recunoaște și nu le acceptă informația. Acestea nu implică afectiv în nici un fel persoana tratată. Nu trebuie să uităm că suntem diferiți unii de ceilalți iar corpurile noastre merită atenție și acțiuni individuale în armonie cu întreaga ființă (minte și suflet). Nu suntem roboți cărora să le repari mecanismele folosind doar soluții impersonale.
Dietele, în mare parte, sunt prost înțelese și greșit abordate. Corpul nostru consideră orice regim drastic un inamic și atunci își declanșează mecanismele de apărare. Dacă nu primește hrană va folosi propriile resurse de grăsime pentru a produce energie. Cum apa are un rol esențial în arderea grăsimilor, va fi eliminată și ea iar corpul va slăbi într-adevăr însă va dezvolta în același timp și diverse afecțiuni. Reducerea bruscă a numărului de calorii va duce la apariția slăbiciunii și a senzației permanente de foame, fapt ce va provoca în multe cazuri abateri de la regim și chiar abandon.
Exercițiile fizice intense, efectuate cu un organism nepregătit, pot fi dăunătoare. În timpul efectuării acestora, circulația sângelui se intensifică și activează toxinele existente în corp. Fiind eliminate doar parțial prin transpirație, acestea se vor integra în sânge și vor invada corpul ducând la auto-intoxicare.

Care este diferența între a fi supraponderal și a fi obez?
Există un instrument de analiză a numărului de kilograme pe care o persoană trebuie să le câștige sau să le piardă. Acesta este IMC (indicele de masă corporală) care reprezintă greutatea corpului în raport cu înălțimea.
IMC[kg/m2]    =    m [kg]


h2 [m2]   


  • Valori normale:18,5-24,9 kg/m². 
  • Subnutriţie < 18,5 kg/m² 
  • Supraponderal - 25-29,9 kg/m² 
  • Obezitate >30 kg/m² 

Conform standardelor, o persoană este considerată supraponderală atunci când IMC depășește valoarea de 25 și obeză când IMC depășește valoarea de 30.
Greutatea și starea de sănătate sunt într-o strânsă relație. Așa cum starea de sănătate poate influența benefic sau negativ greutatea corporală, așa și orice scădere sau creștere a greutății corporale poate influența starea de sănătate.

PIRAMIDA ALIMENTARĂ


Două reguli sunt de aur:
  • consumul preponderent de fructe, legume(cu accent pe crudități) și alimente integrale 
  • practicarea unei activități sportive

Dacă ar fi respectate măcar aceste două condiții de bază atunci mulți s-ar scuti de efortul de a-și calcula numărul de calorii la nesfârșit. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că putem consuma fără control dulciuri, făinoase sau produse de patiserie.
Slăbirea și ulterior păstrarea greutății corporale adecvate se pot obține doar prin adoptarea pe termen lung a unui stil de viață sănătos. Cu cât dieta este mai restrictivă, cu multiple și severe restricționări, cu atât evoluția este una cu efect de bumerang adică revenirea la aceeași greutate de dinainte de dietă sau, și mai rău, adăugarea de kilograme în plus. Ce este și mai grav cu aceste diete este faptul că au, în cele mai multe dintre cazuri, efecte negative asupra organismului ca afecțiuni ale inimii, rinichilor, oaselor etc. Acest lucru atrage după sine și un dezechilibru major al metabolismului.
Scăderea în greutate nu este indicat a se face pe termen scurt. Să nu ne așteptăm ca după o cură de slăbire cu scădere bruscă și semnificativă în greutate să reușim să menținem același status revenind la vechile obiceiuri.

O dietă de slăbit este corectă atunci când garantează o influență pozitivă asupra organismului și când are țintă o stare bună de sănătate. 

Sunt trei etape ce nu trebuie ignorate:

Perioada dietei când se întreprind alegerile alimentare și stilul de viață, care durează până la momentul când este atinsă greutatea dorită.
Perioadă de fixare sau stabilizare constă în reintroducerea treptată a alimentelor restricţionate în dietă (atenție, vorbim doar de alimentele benefice nu și de cele nocive la care trebuie renunțat definitiv).
Viața normală care nu se mai rezumă la o dietă ci constă în adoptarea unei alimentaţii echilibrate și a unui stil de viață sănătos.

Sfaturi:
  • adoptă o alimentație cu accent pe fructe și legume(crudități) și alimente integrale
  • practică un sport sau o activitate fizică plăcută
  • nu te înfometa pentru că semnul de foame prelungită arată că ceva nu este în regulă
  • învață să combini corect alimentele
  • nu începe o dietă cu gândul la o a termina. Este mai mult de atât. Este vorba despre adoptarea unui mod de alimentaţie sănătos şi echilibrat pe viaţă.
  • alimentaţia trebuie să fie diversificată
  • fără restricţii severe pe perioade scurte pentru că pofta de alimente interzise va creşte.
  • chiar ai făcut exces alimentar într-o zi asta nu înseamnă că a doua zi trebuie să te înfometezi pentru a remedia situația. Gândirea nu este corectă. Trebuie continuat regimul în mod normal.
Nu în ultimul rând, sfătuiesc pe cine are serioase probleme cu greutatea, să apeleze la un nutriționist pentru a beneficia de o dietă personalizată. Și, extrem de important, să nu mintă cu privire la respectarea indicațiilor pe care le-a primit. Pierderea nu este a nutriționistului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu