26 februarie 2015

Este alimentația vegetarienilor costisitoare și postul un lux?


Am avut de multe ori discuții legate de costurile unei alimentații lipsite de produsele de origine animală. Acum ceva ani în urmă chiar mama mea afirma că regimul pe care eu doream să-l urmăm împreună era unul costisitor. Mă surprinsese cumva pentru că mama era maestră la preparat  mai multe feluri de măncare dintr-un singur produs de bază, reușind astfel să facă o reală economie. Trebuie să precizez că în prezent practic o alimentație ovo-lacto-vegetariană (cu toate că ouă și lactate consum mai rar). Decizia de a renunța la consumul de carne a aparținut soțului meu inițial căruia oricum nu-i prea plăcea această categorie. Odată cu dispariția mamei din viața mea am spus STOP definitiv. Asta era acum mai bine de doi ani. Mai departe este o poveste care vizează alt subiect. De atunci mintea mea parcă a luat-o razna. În sensul bun, zic eu. Inventez sau probez tot felul de rețete care mă surprind mereu plăcut și care îmi dau de gândit la cât de limitat îmi era orizontul  cu privire la hrană.

Foto : www.vegetariantimes.com

Personal consider că produsele vegetale nu sunt mai scumpe decât cele animale. Cred că este vorba de cât chef ai să îți folosești imaginația în a obține feluri de mâncare altele decât cele tradiționale și care să nu-ți mănânce din sănătate. Căci dacă preferi să cumperi produse de origine animală, mai ales de calitate inferioară(care sunt mai ieftine), cu siguranță vei face mai multe vizite la medic. Și știm cu toții că acest aspect este extrem de scump. Nu știu exact cât costă toate produsele. Am însă mereu o listă de bază în mintea mea, cu care mă prezint la cumpărături. Și țin minte cam cât cheltui. Pe această listă sunt produse pe care le prepar simple sau le combin, rotind prezența lor în alimentație pentru a nu îmi da senzația de monotonie.

Iată cam ce produse se găsesc în listă:
·         Broccoli (un aliment extrem de benefic) – 4-5 ron./buc
·         Legume diverse sortimente(morcov, pătrunjel, țelină,sunt destul de ieftine) 2,5-5 ron/kg
·         Cartofi – 1-2 ron/kg
·         Fasole 8-10 ron/kg (sau fasole păstăi)
·         Paste  2,5 ron/pachet
·         Orez 5-7 ron/kg
·         Năut 9 ron/kg
·         Linte 7 ron/kg
·         Ciuperci 8 ron/kg
·         Soia (texturat, șnițele etc) 2,5-34 ron/300gr
·         Mazăre – 4-5 ron/borcan 700gr sau congelată
·         Varză – 3 ron/kg
·         Spanac 4-5 ron/punga de 450gr
·         Cereale( integrale,simple, fără adaosuri) 8-10 ron/kg
·         Măsline – 1,29 ron/100gr
·         Avocado – 3-4 ron/buc
·         Făină de porumb 2-3 ron/kg

 
Foto: blog.petaasiapacific.com

  * Menționez că acestea constituie o bază de la care se poate pleca în multe preparate. Sunt multe feluri de mâncare care sunt atât de simple, rapide și ușor de făcut.  Hrana nu trebuie să fie greoaie, nu trebuie să ne obosească, ea trebuie să ne fie combustibil pentru energie. De asemeni precizez că lista de mai sus este una adecvată sezonului de iarnă și este oarecum limitată datorită acestui fapt. Odată cu venirea primăverii și sezonului cald știm că se adaugă numeroase alte produse accesibile ca preț și pline de vitamine. Recunosc că eu suplimentez regimul alimentar cu diverse tipuri de nuci, semințe,fructe deshidratate  și super-alimente. Asta este pentru că îmi place să fac combinații de gust și de multe ori fac economie chiar cu ele.  De exemplu, luând rețeta Ligiei Pop am înlocuit cu succes parmezanul care pornește de la 17 ron/100gr. De asemeni din migdalele cumpărate fac  lapte vegetal și o brănzică delicioasă(la fel și din  susan, dar despre asta într-un articol viitor)


Observații:
·         Economie înseamnă și să-ți faci provizii din timp pentru iarnă
·         Momentele prielnice pentru cumpărături se caută și se țin minte. De exemplu, supermarketurile au ore, în special seara dupa ora 21.00 când fac reduceri masive la produse pentru a nu rămâne cu ele pe stoc. Exemplu: am cumpărat ciuperci la 4,5 ron/kg și arătau foarte bine, sau fasole la 6 ron/kg
·         Nu uitați de fructele și legumele pe care le puteți cumpăra și din piață(bineînțeles de la producătorii locali nu de la revânzători)
·         Un mic dejun poate fi compus și din fructe cu cereale sau nuci. De exempu pentru mine un măr de calibru mediu, răzuit și amestecat cu nucă românească /cereale/diferite tipuri de tărâte și puțină miere de albine îmi ține de foame câteva ore bune. Pe lângă faptul că este accesibil ca cost,  este extrem de benefic pentru digestie
·         Țineți cont de produsele la vrac, congelate. Chiar dacă trebuie atenție la aspect și citite informațiile furnizate, nu le ocoliți
·         Nu cumpărați produse în extra sezon, este normal să fie mai scumpe
·         Cei care țin post şi nu sunt vegetarieni sunt ajutați de dezlegările la peşte
·         Vegetarian/vegan/raw-vegan nu înseamnă doar salate și sucuri

     Ce am scris mai sus este realitatea mea. Consider că nu legumele, fructele, nucile și semințele sunt cele care trebuie să ne sperie ci posibila noastră incapacitate de a fi creativi și încăpățânarea de a nu explora universul imens și diversificat al preparării vegetalelor.
                                               Să ne hrănim mintea nu numai corpul. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu