5 martie 2014

Sa cunoastem mai bine andiva!

       Andiva este o leguma introdusa de nu foarte mult timp in alimentatia noastra, cel mai mare producator fiind Franta. Mai este numita si cicoare de Bruxelles sau cicoare de gradina. Ea contine enzime, vitaminele A1, B1, B2 si K si saruri minerale(calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu etc). Are un continut ridicat de apa, fiind un bun energizant si remineralizant, indicat in alimentatia persoanelor de toate varstele. Are proprietati diuretice, depurative si usor laxative ceea ce face ca aceasta leguma sa fie un bun adjuvant in obezitate, arteroscleroza, in alimentatia cardiacilor, a diabeticilor(datorita continutului scazut de glucide).


         Andiva face parte din alimentatia mea si a familiei mele de multi ani. Fiind printre legumele preferate ale mamei, era deseori prezenta pe masa. O consumam  mai ales sub forma de salate. Se pot face nebunii cu frunzele de andiva - diferite combinatii de gust si aspect.

 Va recomand sa incercati urmatoarea salata:
  •  andive (4-5 buc)
  •  150 g branza telemea
  •  praz taiat rondele ( dupa gust)
  •  verdeata (patrunjel, marar)
  •  suc de lamaie
  •  ulei de masline (atentie andiva este putin amaruie, nu exagerati cu uleiul)
  •  masline
  •  sare si piper
Ca aperitiv, frunzele de andiva se pot folosi ca barcute purtatoare de sosuri, paste sau diverse umpluturi.

 De exemplu:

  Barcute umplute cu branzica


Barcute umplute cu pasta de ton


Barcute umplute cu legume 


Barcute umplute cu guacamole


Spor la treaba si pofta buna!






5 comentarii:

  1. Vorbeam despre reteta cu andive si pozele exceptional realizate.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se apropie ziua mea de nastere si cautat reteta cu andive si peste afumat sau crema de branza.Am aflat despre amandoua,asa ca,le voi face fara sa supar pe una din ele.

    RăspundețiȘtergere