Pentru multe persoane perioada ce urmează sărbătorilor este caracterizată de prezența multor probleme digestive. Fumatul, consumul de băuturi alcoolice în exces, mesele prea bogate și dese, consumul de alimente grase și mult prea condimentate se numără printre factorii care favorizează apariția stărilor de rău.
Pentru ameliorare și tratament se recomandă: adoptarea unui regim alimentar sănătos, consumul de alimente sărace sau echilibrate în grăsimi și proteine, reducerea consumului de alcool, cafea, ciocolată, zahăr care stimulează secreția gastrică acidă.
Am strâns aici câteva sugestii de remedii naturale, de un real ajutor:
Ghimbirul calmează arsurile de stomac și amelioreză stările de greață. Se poate consuma proaspăt ras, în limonadă sau sub formă de ceai ( cca 3 cm de rădăcină de ghimbir peste care se toarnă 250 ml apă fierbinte și se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau 2-3 căni/zi)
Infuzia de plante (separate sau combinate): mușețel, zmeur (reduce aciditatea), busuioc (stimulent digestiv), mentă (antiinflamator și calmant), gălbenele (cicatrizant), salcâm (calmează senzațiile de arsură), păpădie (antispastic), sunătoare (protector gastric). Infuziile se prepară din 2 lingurițe de plantă la 200-250 ml apă fierbinte, timp de 10-15 minute.
Sucul proaspăt stors din:
Varză - stimulează producția de enzime hepatice, are efect diuretic și depurativ și neutralizează nitrosaminele - compuși toxici proveniți din fumat sau din alimentele afumate sau preparate pe grătar.
Țelină - bogată în vitamine și minerale, stimulează digestia. Tonifică și purifică organismul.
Broccoli - are funcție de detoxifiere, conține multă vitamina C și sulf, crește eliminarea hepatică a toxinelor.
Anghinare - ameliorează indigestiile, stările de greață, balonarea. Previne arsurile stomacale și refluxul gastro-esofagian.
Morcov - are efect de stimulare a tranzitului intestinal
Mierea de albine ajută la buna funcționare a stomacului, normalizând secreția gastrică. Se consumă moderat.
Tinctura de propolis are efect cicatrizant asupra pereților gastrici și reglează cantitatea de sucuri gastrice. Se consumă 10 picături amestecate cu puțină miere, de două ori pe zi.
Scorțișoara este un tonic foarte bun pentru digestie, ajută în stările de balonare, previne și tratează o mare parte din simptomele sindromului de colon iritabil. Un vârf de linguriță de pulbere de scorțișoară amestecată cu o linguriță rasă de miere (înainte sau după masă) reglează pofta de mâncare, previne tulburările digestive și refluxul gastro-esofagian.
Borșul natural, de putină (rețeta) - bogat în vitamina C, complexul de vitamine B, enzime vii, aminoacizi esențiali, calciu - totul pentru o digestie corectă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu