"Matca (regina stupului) şi albina au o înzestrare genetică absolut identică. Şi totuşi, sunt atât de deosebite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de procreare în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecinţe doar ale unei hrane speciale, de cea mai bună calitate. Regina stupului primeşte toată viaţa ca unic aliment lăptişorul, impropriu numit de matcă, produs de fapt de către albine. Urmarea: matca este aproape dublă ca lungime. Trăieşte obişnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucrătoarele nu depăşesc ca durată de viaţă două luni, cu excepţia celor care iernează. Albinele nu au egal în lumea animală, în ceea ce priveşte organizarea socială. La fel, cel mai important produs al stupului, lăptişorul de matcă, nu are echivalent în întreaga lume animală şi vegetală. Se pare că este unul dintre cele mai puternice stimulatoare naturale pentru formarea şi specializarea celulelor stem."
Sursa: Formula As
"Lăptişorul de matcă pur crud are o consistenţă cremoasă, culoare alb-gălbui, uşor translucidă şi un gust acrişor, puţin astringent.
Are un conținut bogat în acid 10 HDA
(10-hidroxi-2-decenoic), cu rol important antifungic și antibacterian,
împiedicând astfel dezvoltarea infecțiilor.
Acțiunea lăptișorului de matcă pur
asupra imunității merge pe două direcții. În primul rând, înlătură
cauzele care duc la slăbirea sistemului imunitar: combate stresul și
oboseala accentuată prin conținutul său bogat în acid pantotenic sau vitamina B5 şi triptofan adică unul dintre cei 8 acizi esențiali aflați în lăptișorul de matcă pur și, în același timp, precursorul serotoninei;
suplinește carențele de vitamine din grupa B, adică B1, B2, B3, B5, B6,
B7, B8, B9, B12, de minerale, oligoelemente, acizi grași esențiali. Un
fapt cu totul remarcabil - lăptişorul de matcă
pur - conține mai multe vitamine din complexul B decât drojdia de bere.
În al doilea rând, lăptișorul de matcă facilitează apărările imunitare
prin compușii săi cu caracter antibacterian.: acidul 10 HDA,
roialisina.
Lăptișorul de matcă conține acetilcolină pură,
substanță care asigură calitatea memoriei. În plus, lăptișorul de matcă
pur facilitează nașterea neuronilor, potrivit unui studiu științific de
la Universitatea de Farmacie Gifu din Japonia, din 2007. Ne naștem cu
aproximativ o sută de miliarde de neuroni. Însă de-a lungul timpului
pierdem tot mai mulți neuroni. Iar odată cu pierderea neuronilor, și
memoria scade. Dacă acest proces nu poate fi stopat, totuși efectele
sale pot fi întârziate sau diminuate. Ne scapă de răceli, de gripe, de tot felul de infecţii și face ca rănile să ni se vindece mult mai repede. Este excelent in perioada de creştere a copiilor, în
perioadele de examene, dar şi atunci când încep să apară primele semne
de degradare neuronală."
Sursa : apiland.ro
Sănătate și nu uitați de imunitate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu