21 ianuarie 2014

Napii in salata

 
   Fie ca insoteste alte feluri de mancare sau nu, o salata este bine sa se consume zilnic. Eu recomand ca salatele sa fie facute in general din legume de sezon.
   Combinatia mea de data asta a fost: morcov, gulie, nap, totul asezonat cu ulei de masline, putina lamaie si marar pentru o aroma deosebita. Stiu ca napul nu este foarte cunoscut. Eu am aflat de el datorita mamei mele care l-a introdus in alimentatia noastra dupa ce a aflat de numeroasele lui proprietati. El a devenit prezent in supermarket-uri de ceva vreme sub denumirea de topinambur si arata astfel:

Iata si salata:


Si cateva informatii:

Morcov: contine vitamina B1, B2, B6, potasiu, fibre. Are proprietati antitumorale datorita falcarinolului, un pesticid natural care are rol de protectie impotriva ciupercilor. Imbunatateste vederea datorita continutului de beta-caroten(cel care da culoarea portocalie), recomandat in gingivite datorita proprietatilor antibacteriene - contine substante cu efect antispetic bucal, calmante si antiinflamatoare.

Gulie: contine saruri minerale, vitamina C, enzime ce stimuleaza digestia si metabolismul, fier, calciu, magneziu. Are proprietati antidiareice si este o importanta sursa de fosfor jucand un rol important in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.

Nap(topinambur): are proprietati antioxidante, elimina metalele grele si toxinele, scade glicemia, este bogat in vitamine din gama B ajutand in stari de anxietate si depresie, nu permite depunerea sarurilor, recomandat in obezitate. Contine de asemeni vitamina C si  fier ( recomandat asadar si in anemie). Este asemanator cartofului, insa are un gust dulce picant, cei de dimensiuni mai mici fiind mai dulci.

Marar: contine calciu, potasiu, fier, magneziu. Este un bun tonic digestiv, antiinflamator, antibacterial, contine un ulei volatil care impiedica fermentatia si este recomandat si in afectiuni nervoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu