22 octombrie 2014

Lăptic... brânzică... prea bun, prea raw-vegan!

  Lactatele au fost mult timp preferatele mele și încă sunt... . În prezent însă încerc să reduc cât mai mult din consumul lor, chiar până a nu mai consuma deloc (deși recunosc, imi este greu), odată pentru că din ceea ce am mai citit nu consider că sunt benefice pentru mine, și odată pentru că în ultima vreme aud numai grozăvii despre procesul de fabricare si anumite ciudățenii ce se introduc in compoziție, totul pentru bani. Și, de asemeni, recent, untul cumpărat din piață avea o textură dubioasă, foarte asemănatoare cu margarina. Este infiorător gândul că aș putea să mă hrănesc in necunoștința cu ”alimente” dăunătoare organismului meu. Astfel, am citit și am încercat variante diverse pentru a inlocui brânzeturile de origine animală. Și va împărtășesc si vouă experiența mea:

Lapte si brânzică de migdale:

Am mai încercat și laptele de susan. Este gustos, însă laptele de migdale este preferatul meu.

Ingrediente pentru lapte:
 • cca 250 gr migdale
 • apă filtrată (cantitate după preferință)


Opțional:
 • 1 linguriță de miere
 • jumătate de baton de vanilie

    
    Migdalele se lasă la hidratat peste noapte, in apă filtrată. Dimineața se scurge apa, se spală bine migdalele, se adaugă din nou apă, și se mai lasă cateva ore. Ulterior, migdalele se decojesc, se pun in blender (optim sa fie prevăzut cu sită), se acoperă cu apă filtrată, și se prelucrează până obținem lichidul de consistența laptelui. În sită va rămâne pulpa, de o textură foarte fină, care va fi transformată in brânzică. Se transferă laptele in alt recipient, cu grijă, pentru a nu se scăpa si pulpa. Se pot adăuga ingredientele opționale, insă eu prefer sa beau laptele simplu. Atenție că puteți să dați consistență laptelui, dupa preferință, adăugând sau nu, apă filtrată.
 
               
După cum se vede, pulpa de migdale a rămas in locașul sitei. Dacă nu aveți blender cu sită, puteți folosi tifon sau săculet special pentru a stoarce pulpa.

   

Ingrediente pentru brânzică:
 • pulpă de migdale
 • sare marină
 Opțional:
 • 1 linguriță fulgi de drojdie inactivă 
 • verdețuri
 • chimen
 • curry
 • piper

* Drojdia inactivă se găsește la orice magazin naturist, nu este greu de procurat și nici nu e scumpă. Ea va da un gust asemănator cu cel al brânzei cu care suntem obișnuiți. Este de asemeni, benefică pentru organism. Vezi aici !
Pulpa de migdale se stoarce bine si se lasă la scurs, intr-o sită, sub o greutate, la temperatura camerei, timp de o zi. În acest timp de o zi ar trebui să se producă ușor și natural  un proces de fermentație. Se adaugă apoi fulgii de drojdie inactivă și restul ingredientelor, după preferințe.
     Vă îndemn să jonglați cu verdeața si condimentele și vă urez succes, deși sunt sigură că rezultatul va fi unul reușit si gustos.
P.S. : Pulpa se poate folosi și în varianta dulce, pentru a obține dulciuri super delicioase cu gust extrem de fin. Promit un articol viitor cu așa ceva. :) .

ParticipLaSuperBlog2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu